Tuesday, 3 March 2015

Rabie 1: Falafeli si sursele ei magice

Homeopații, anti-vaxxerii & friends au câteva idei fixe, printre care vaccinurile letale, Big Pharma care controlează lumea, medicamentele din plante care vindecă orice și, de interes pentru seria asta de posturi, virusurile care nu există. Orice delirant respectabil a abordat deja laitmotivuri inspiraționale precum HIV, Ebola, hepatită și rabie, susținând teze complexe dar eminamente stupide, despre cum sunt toate de fapt niște invenții ca să asuprim economic africanii și ca să băgăm degeaba mii de euro în medicamente, spre deliciul reptilienilor (care trăiesc alături de masoni, Căpitanul Nemo, Cruella deVille și Yeti Omul Zăpezilor în Țara Minunilor). Și pentru că nu pot vorbi despre toate virusurile în același post, am să le iau pe rând, începând cu rabia.

Falafeli și Lolivia nu se dezic și vorbesc și ele, buimac dar in extenso, despre rabie. Falafeli, spre exemplu, specialistă nu doar în medicină ci și în limbi, traduce din lucrările unui oarecare Dr. Johann Loibner, promotor auto-declarat al Noii Medicini Germanice (NMG) și personaj exclus din practica medicală în 2009 (vezi link+ref). Prin asta Loibner se mentine in nota obisnuita a reprezentantilor NMG - miscare nascuta ca raspuns la "medicina conventionala creata de evrei ca sa decimeze populatia non-evreiasca" (I shit you not). Insusi fondatorul Noii Medicini Germanice, Reichsinspekteur Ryke Geerd Hamer, a fost exclus definitiv din practica medicala dupa ce a incercat si esuat (cu acordul si incurajarea parintilor) sa "rezolve conflictul interior" al unei fetite de 6 ani cu o tumora renala cat o minge de fotbal, folosind doar patrunjel si seu de iepure. Acum Hamer se ascunde pe undeva prin Scandinavia de mana cu Gregorian Bivolaru, dar nu va temeti, munca sa este dusa mai departe de Caroline Markolin PhD (in literatura), care desi ia distanta de teoriile anti-semite ale lui Hamer, ne explica totusi doct ca nu exista metastaze canceroase, ci doar mai multe... conflicte interioare (I shit you not_2).

Ma declar incapabil sa inteleg de ce derutatele din online isi aleg doar ratati ca mentori spirituali. Cunosc argumentul paranoid cum ca ciudatii si schizotipalii din periferia sau din afara comunitatii stiintifice sunt de fapt acolo pentru ca #persecutie de catre acolitii Big Pharma care vor sa isi apere secretele si nu pentru ca #incompetenta. Ba mai mult, strict teoretic pot intelege sex-appealul dizidentei, numai ca spre diferenta un regim totalitarist unde toti stiu ca e nasol si asculta Europa Libera, dar nu au voie sa vorbeasca, in comunitatea stiintifica toti stim ca e (in mare*) ok si avem si voie sa vorbim. Singurii care contesta realitatea sunt cativa baeti (efectiv cativa), care printr-o coincidenta magica au facut sau fac gramezi de bani din tratamente homeopate. Si care o ard cu povesti de gura sobei, in absenta oricaror rezultate in laborator. Si care, mai important, daca nu sunt in exil sau in inchisoare, atunci au pur si simplu cariere ratate in domeniile lor de expertiza (acum ca recitesc realizez ca ultimele 2 fraze sunt de fapt o forma de cauza si efect, fiind unanim acceptat ca laboratoarele de cercetare din inchisori sunt relativ greu de intretinut).

Ironia este ca daca vrei sa faci dizidenta in stiinta, o poti face in mod corect, respectand toate rigorile metodologice. De-altfel asta se intampla permanent si este motorul care face stiinta sa nu stagneze la nivel de clisme cu ceai de ceapa. Sunt zeci de lucrari publicate in fiecare zi care infirma ipoteze sustinute de alte lucrari, publicate in trecut, inclusiv in domenii controversate cum ar fi terapia cancerului.

Ca o paranteza si apropos de "cativa baieti", cautand informatii (initial publicatii, apoi doar informatii) despre Loibner am dat peste acest post fenomenal al unei mamici denaturate, pe un forum de mamici denaturate (tot threadul merita citit).

Saturate a t-shirt in clod water. Put it on the child. Put two warm sweaters over the child and put him to bed for about half an hour. Do that twice a day and the whooping cough will be gone within a week. [...] The Dr. who read it from Dr. Kneipp's book, (Dr. Loibner) swears by it. He said he has advised many parents to treat their child in that way for all respiratory problems and has always had positive results. 75 people attended and this in a very small village in central Europe. Things are really happening here...

Trec peste faptul ca Dr. Loibner sfatuieste pe toata lumea sa trateze problemele respiratorii ale copilului (pneumonie sau exacerbari de astm, sa zicem) prin impachetari cu apa rece (welcome to England, 1300 AD) și ajung repede la concluzia fantastică: "75 people attended, things are really happening in our village". Epic. Am văzut adunări mai mari la zile de naștere în apartamente de bloc, pe cuvânt.

Și deci fostul doctor Loibner susține că rabia nu există. Traducerea lui Falafeli se întinde pe vreo 9 paragrafe, plus un bonus din "Microbe Hunters" (whatever the fuck that is) și cred că cea mai bună abordare e să lucrăm cu materialul clientului și să le discutăm pe rând, în episoade. Am să sar intenționat secțiunile care sunt gargară pseudo-literară, gen: "Și basmele pentru copii sunt despre lupul mare și rău în pădurea întunecată sau lupul cu vocea prefacută" și am să mă concentrez pe ideile principale.Regards,
 
Skeptic Pengu


* Big Pharma nu e întotdeauna OK, dar despre asta într-un episod următor

3 comments:

  1. Reptilienii astia, bata-i vina :))). Super articol!

    ReplyDelete
  2. Sunt siderata de cata prostie s-a umplut Romania. Oameni cu care am crescut si cu care am cultivat discursul logic au ajuns sa inghita toate bazaconiile de la TV sau de pe Internet. Ma bucur foarte mult cand citesc un articol ca acesta. Sper sa mai ai timp si disponibilitate sa contrabalansezi deriva gandului si sper sa-i molipsesti si pe altii in a scrie astfel de articole. Felicitari!

    ReplyDelete
  3. Am observat si eu ca in ultima vreme au inceput sa apara raspunsuri logice si critice la adresa fenomenului pseudostiintei in Romania. About damn time, o sa ajungem sa o facem pe MissParker presedinte la cat de spalati pe creier au ajuns tot seminanalfabetii functionali care o venereaza.

    ReplyDelete