JOS CENZURA!

UPDATE: Pot fi din nou găsit pe Facebook, aici: https://www.facebook.com/skepticpengu



Nu, în imaginea de mai sus esențial nu este faptul că cineva încă mai folosește Internet Explorer. Ci că, într-o mutare pe care o așteptam de ceva timp, Facebook-police a hotărât că este momentul să închidă pagina @skepticpengus. Nu știu dacă situația a escaladat de la algoritmii care au avut o problemă cu anonimatul meu (ca admin), sau dacă anti-vaxxeri și alți exaltați au înroșit butonul de report. Este de-altfel irelevant. Voi face contestație dar sunt absolut convins că o fac degeaba, pentru că anonimatul a fost o condiție primordială când am început să scriu și nu sunt deocamdată dispus să schimb asta.

În acest moment am două opțiuni, (1) să abandonez complet și definitiv proiectul Skeptic Pengus, de care, ca să fiu 100% sincer, nici unii dintre noi (cei care am scris pe acest blog) nu au mai avut timp de vreo 2 anișori încoace sau (2) să încerc un revival în aceeași sau altă formă pe Facebook.

O parte din mine simte că ar exista o utilitate măcar în a continua să rezum informațiile existente despre COVID-19, mai ales că atât cercetarea în domeniu, cât și pandemia vor continua o bună bucată de timp. O altă parte din mine simte deja burn-out pe subiect și nevoia de distanțare socială (că tot e la modă termenul). Tot această parte din mine simte și puțină scârbă față de platforma Facebook, căreia nu doresc să îi ofer satisfacția de a avea din nou nevoie de ea pentru a genera audiență (organic).
Fun fact, note-ul de Facebook despre COVID-19 a avut o creștere exponențială, să-i zicem virală (știu, too soon). A generat până la final un reach de ~210000, în absența completă a oricărui ad și pornind de la doar 2500 de suflete. Câțiva dintre ei deja vechi prieteni digitali și critici veterani ai pseudoștiinței. Vă știți voi care sunteți. Chapeau.



Deși o parte dintre reacțiile la articol s-au bazat doar pe citirea sumară a titlului, majoritatea au fost oameni în mod onest dornici să se informeze. Oameni diverși, aparent din bubble-uri social-culturale diferite, care au răzbit prin terminologia uneori insuficient simplificată de mine și apoi au dat mai departe către alții știință. Acest lucru îmi dă speranțe că vom trece rațional printr-o probabilă epidemie și că, indiferent care vor fi proporțiile ei, nu ne vom înghesui cu toții, vorace și dement, în raioanele de făină și mălai.
Nu știu deocamdată ce voi decide. Cert este că blogul va rămâne online. La fel de cert este că voi continua o vreme update-urile la rezumatul științific despre SARS-CoV-2, din acest moment încolo menționate la finalul paginii. Dacă ați reușit să regăsiți acest blog și doriți să păstrați share-ul anterior de Facebook (note-ul original este acum link invalid), este suficient să editați postul și să înlocuiți linkul mort cu ACEST LINK

Detractorilor mei, istorici sau recenți, le voi da o veste proastă. Din fericire, 90% din materialul produs vreodată de Skeptic Pengus este pe blog, pentru ca posteritatea să își amintească faptul că Vasile Astărăstoae e un anti-vaccinist incult, iar Olivia Steer chiar e o tâmpită.



                                                                Tot fără panică și cu mulțumiri pentru încredere,
                                                                                                                     Skeptic Pengu

Comentarii

  1. Continuati pe blogul asta sau pe alta platforma care permite publicarea distribuita catre alte platforme. E posibil ca blogspot sa poata trimite articolele si pe Facebook.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara !
    Subscriu si eu anonimului de mai sus si continuati cu update-ul, pe masura noutatilor cu adevarat semnificative "la cestiune" , dar mai ales in masura timpului dumneavoastra disponibil, cu comentariile pertinente cu care oamenii rationali ce va citesc sunt obisnuiti deja.
    Asadar, cand veti considera necesar, mi-ar placea sa citesc parerea dumneavoastra la cele doua articole ce mie mi s-au parut semnificative, in special articolul de pe linkedin, dar si articolul de pe haaretz, unde un comentator conchide :
    "IRRESPONSIBLE HEADLINE!
    Paragraph 3=" Asked about the development, the Defense Ministry said: "There has been no breakthrough in the efforts of the biological institute to find a vaccine for the coronavirus or to develop testing kits." Almost every word of article refutes headline, especially last paragraph and sentence!!"
    https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-israeli-research-center-to-announce-it-developed-coronavirus-vaccine-sources-say-1.8665074
    Respectiv :
    https://www.linkedin.com/pulse/notes-from-ucsf-expert-panel-march-10-dr-jordan-shlain-m-d-/
    Va multumesc .

    RăspundețiȘtergere
  3. Vă rog frumos să continuați. Nimeni n-a scris în limba româna un articol atât de clar şi coerent.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ioana Constantin15 martie 2020 la 15:19

    Si eu va rog sa continuati. Chiar e nevoie de Skeptic Pengus, mai ales acum! So - keep going!

    RăspundețiȘtergere
  5. chiar as fi luat in considerare sa-mi fac cont de facebook daca ati fi abandonat blogul [ati avut o pauza maaaare, si-mi era dor de voi; i know, you've got an actual job, unlike the above-mentioned ms steer and her acolytes ;) ].
    va multumim inca o data pentru efortul vostru de a ne informa cu echidistanta si (mult) umor.
    🐧❤️

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu